Nedfrysing av ubefruktede egg

Å fryse egg kan være en mulighet til å forlenge kvinnens fruktbare periode.

Behandlingsmetoder som benyttes ved frysing og tining av eggceller har utviklet seg mye i de siste årene. Den nyeste teknologien for frysing av eggceller, som kalles vitrifisering, har gitt gode resultater og gjør det mulig å fryse ned eggceller både mer effektivt og sikrere.

Livio sin klinikk i Gøteborg var den første IVF-klinikken i Sverige som allerede i 2011 oppnådde vellykket behandling med fødsel av barn etter opptining av ubefruktede egg.

I dag utfører alle Livio-klinikkene denne behandlingen.

 

Hvem kan ønske å fryse eggene sine?

Muligheten for å fryse egg gjør at vi i dag kan hjelpe kvinner og par som må eller ønsker å utsette graviditet. Nedfrysing av egg gir håp om graviditet i fremtiden samtidig som det er viktig å huske at det ikke kan gis garanti.

Dessverre avtar fruktbarheten til kvinner med økende alder. Ved å utsette å prøve å bli gravid for lenge, kan det bli vanskeligere å bli gravid. Dette skyldes at antall egg og kvaliteten på eggene reduseres med alderen.

I tillegg er risikoen for spontanabort i stor grad knyttet til kvinnens alder. Jo eldre kvinnen er, jo større er risikoen for at graviditeten ender som en spontan abort.

Det er flere grunner til å fryse ubefruktede egg

  • Hvis det er økt risiko for tidlig overgangsalder, for eksempel som følge av behandling for kreft eller annen sykdom.
  • Fordi kvinnen må gjennomgå medisinsk eller kirurgisk behandling, noe som fører til at hun må utsette fødselen i flere år.
  • Hvis kvinnen er i en sosial situasjon hvor graviditet ikke er mulig, men ønsker å få barn i fremtiden.

Før eggfrysing stimuleres kvinnens eggstokk på samme måte som før prøverørsbefruktning.

Egg hentes ut og fryses ned på vårt laboratorium hvor de lagres for senere bruk. Når kvinnen ønsker å bruke eggene, tines de og injiseres med sædceller fra partner eller fra en donor. Deretter blir et befruktede egget plassert i livmoren. Ifølge bioteknologiloven, kan egg /befruktet egg oppbevares inntil kvinnen er 46 år.

Ta gjerne kontakt så forteller vi deg mer.