Behandlingstilbud

Ufrivillig barnløshet

Når et par har forsøkt å bli gravid på naturlig måte, dvs. med regelmessig samleie uten prevensjon i 12 måneder, defineres det som ufrivillig barnløshet. Dette kan skyldes forhold både hos mannen og hos kvinnen, og det gjelder ca. 15 % av par i reproduksjonsalder.

Årsakene er mange og inkluderer skader av eggstokkene eller testiklene etter infeksjoner, trauma eller kirurgi, medisinske (ofte hormonelle abnormaliteter) eller genetiske faktorer. I 20 % av tilfellene finner man ikke noen klare svar på infertilitetsgrunnlaget. I ca. 33 % av tilfellene finnes det feil både hos mannen og hos kvinnen. Den viktigste faktoren er kvinnens alder. Er kvinnen over 30 år bør det søkes om råd hos en infertilitetsspesialist. Er kvinnen over 34 år, bør det ikke ventes med behandling lenger enn 6 måneder. Reproduksjonsteknologien gir større sjanser for å oppnå svangerskap hos kvinner mellom 30 og 40 år enn naturlig befruktning. Mannens alder spiller også en rolle.

Assistert befruktning kan ses på både som en behandling av ufrivillig barnløshet, men også som en medisinsk undersøkelse av sædcellenes evne til å befrukte egg, eggenes evne til å bli befruktet og den videre utvikling av det befruktede egget (embryoet).