Innsetting av opptint embryo

Innsetting av opptint embryo gjøres ofte i kvinnens naturlige syklus.  Denne behandlingsformen er mer skånsom for kvinnen enn IVF-behandlingen hun har vært igjennom. Muligheten for å oppnå graviditet har også vist seg å være noe høyere enn ved IVF.

Når kvinnen får menstruasjon kontaktes klinikken for å avtale oppstart behandlig. Dersom kvinnen nylig har gjennomgått behandling må blodprøve hCG være negativ for at vi kan avtale oppstart behandling. Sykepleier på klinikken vil veilede deg/dere. Ultralydundersøkelse avtales på syklusdag 9-12 og tidspunkt for oppstart med eggløsningstester avtales, test 1 gang/per dag i morgenurin fra ca syklusdag 10. (Clear Blue – digital eggløsningstest -anbefales).  Dersom mannlig partner anbefaler vi å bruke kondom ved samleie for å unngå flerlinggraviditeter.

På ultralydundersøkelsen vuderes tykkelse på livmorslimhinne og størrelse på follikkel (eggpose). Kvinnen forsetter med eggløsningstest frem til utslag på positiv eggløsningstest. Når kvinnen har positiv test bekreftes eggløsning med blodprøvekontroll (progesteron) og/eller ultralydkontroll et par dager etter positiv eggløsningstest. Eggløsning kan også igangsettes ved bruk av Ovitrelle eggløsningsprøyte. Ca en uke etter eggløsning vil embryoet tines og settes inn i livmoren. Opptining og innsett skjer på samme dag. Eggløsning kan noen ganger utebli og også være vanskelig å påvise sikkert. Det hender i slike tilfeller at behandling må avbrytes.

Kvinnen får en detaljert plan fra klinikken når dagen for innsettingen av embryo er bestemt. I planen står dato for oppstart med progesteronbehandling (Cyclogest/Lutinus/Prolutex).

Like før innsettingen av embryo skjer er det er ønskelig at det er litt urin i urinblæren, så unngå å gå på toalettet siste timen før tilbakesettingen av embryo.  Innsett av embryo innebærer at et tynt kateter føres inn i livmoren gjennom den naturlige åpningen i livmorhalsen. Embryoet føres så forsiktig inn sammen med en liten mengde væske. Denne prosedyren er vanligvis ikke smertefull. Hele besøket tar vanligvis en halv time inkludert tid til informasjon etterpå.  Sett av litt ekstra tid for å unngå stress i tilfelle det oppstår forsinkelse.