Spørsmål og svar

Jeg skal starte med sprøyter. Når er menstruasjonens første dag?

Vi regner første menstruasjonsdag som den dagen du blør rødt og blødningen er ordentlig igang. Sprøyter skal startes på den andre eller tredje blødningsdagen etter avtale med klinikken.

Kan man nyte alkohol under behandlingen?

Lev så sunt du/dere kan, og bruk sunn fornuft. Vi anbefaler at kvinnen avstår fra alkohol etter at embryo er satt tilbake.

Kan vi ha samleie under behandlingen?

Det finnes delte meninger på det spørsmålet. Vår anbefaling er at dere bruker kondom fra kvinnen starter med medisiner og til ca en uke etter egguttaket. Grunnen til dette er risiko for befruktning av flere egg. Før tilbakesetting av nedfryst embryo anbefaler vi å bruke kondom fra og med en uke før tilbakesettingen. For kvinner som gjennomgår IVF stimulering er det vanlig å oppleve ubehag ved samleie. Utover dette kan du/dere ha samleie ut i fra lyst og glede.

Kan vi røyke/snuse under behandlingen?

Vår anbefaling er å  leve så sunt du/dere kan. Det dannes stoffer i blodet fra nikotin som kan påvirke egg og sædceller negativt.

Hvordan har man det under behandlingen?

De fleste har det  fysisk bra under behandlingen. Det er vanlig, under sprøytebehandlingen, at kvinnen  kjenner seg litt trøttere enn vanlig og litt spent i buken. Noen kjenner også på litt hodepine og da går det fint å bruke smertestillende som inneholder paracetamol.

Kan man leve som normalt og arbeide under behandlingen?

Under en IVF-behandling er det vanligvis 1-2 ultralydkonsultasjoner der legen vurderer veksten av eggposene og tidspunktet for når egguttaket skal gjøres. Egguthentingsdagen er det ikke anbefalt å gå på jobbb og vi tilbyr sykemelding for denne dagen.  På egguthentingsdagen er kvinnen et par timer på klinikken og hun kan kjenne seg trøtt og være øm i magen. Dagen etter egguthentingen kan kvinnen arbeide, men vi hjelper til å vurdere om det er tilrådelig og tilbyr evt sykemelding fram til tilbakesettingen av embryo.

Hvor gjøres sædprøven?

Vi har et tilpasset rom på klinikken der sædprøve kan tas. Din partner kan være med om du ønsker. Det går også fint å ta sædprøven hjemme og levere den i klinikken i løpet av 60 minutter etter prøven er tatt. Du må levere den selv og helst ha et glass som du har fått fra vår klinikk dersom du tar prøven hjemme. Hold prøven inntil kroppen under transport.

Hvor stor sjanse er det for å få embryo nedfryst?

Over halvparten av våre pasienter får embryo nedfryst etter behandling.

Hvorfor er folsyre/folat viktigt for kvinner som planlegger bli gravide?

Tilstrekkelig nivå av folsyre/folat hos kvinnen som skal bli gravid er viktig for at fosteret skal utvikles normalt. I løpet av de første ukene etter befruktningen dannes det anlegg til det sentrale nervesystemet hos fosteret. B-vitaminet folsyre/folat spiller en viktig rolle for at neuralrøret skal utvikles normalt.

Om en kvinne har lave verdier av folat i blodet før og under de første ukene i graviditeten øker risikoen for ryggmargsbrokk hos fostret. Flere studier viser at kosttilskudd med folsyre kan minske risikoen for ryggmargsbrokk.

Hvor lenge skal man ta folsyre når  man blitt gravid?

Gravide anbefales å ta tabletter med 400 mikrogram folsyre hver dag fram til uke 12, for å minske sjansen for at fosteret utvikler ryggmargsbrokk.

Etter uke 12 har folsyre ingen effekt mot ryggmargsbrokk. Derimot er det viktigt å spise mat som er rik på folat/folsyre under hele graviditeten. Det trengs for fosterets utvikling og den gravide kvinnens bloddannelse.

Når er det på tide å søke hjelp om en er i et parforhold kvinne-mann?

Om kvinnen har uregelmessig/uteblitt mens, vært operert i mage/buk, hatt gjentakende betennelser i en eller begge eggledere eller har hatt vanskelig for å bli gravid kan det anbefales å gjøre en fertilitetsutredning.

Kvinnens alder er av stor betydning og man bør ikke vente for lenge med å starte en fertilitetsutredning dersom dere ønsker å bli gravid. Er kvinnen under 35 år kan dere ta kontakt etter ca ett års forsøk. Om kvinnen er eldre bør dere ta kontakt allerede etter ett halvår.

For mannens del kan det også være grunn til å søke hjelp når man vil ha barn, eksempelvis om mannen er operert i testiklene eller har ønske om å få kontrollert sædkvaliteten.

Gjør det noe om jeg har menstruasjon ved legebesøket?

Nei, det gjør ikke noe at du har mentruasjon ved legebesøket. Ultralyd som gjøres under utredning kan skje når som helst i kvinnens syklus.

Jeg har gjort utredning på en annen klinikk. Hvordan går jeg frem?

Dersom alle nødvendige prøver, analyser og undersøkelser er gjort kan du/dere kontakte oss for en konsultasjon. Ring oss for mer informasjon. Vi kommer til å be om kopi av  prøvesvar og undersøkelser. I tillegg ønsker vi at dere fyller ut og leverer oss utfylt helseopplysningskjema.

Jeg har gjort behandling på en annen klinikk og vil gjøre neste hos dere. Hvordan går jeg frem?

Om du/dere har gjort behandling på en annen klinikk kan dere bestille tid til en konsultasjon. Fyll ut helseopplysningskjema,  personaliaskjema og send oss kopi av prøvesvar, utredning, evt sædprøve og oversikt over behandlingen (dose medikamenter og resultat av egguthenting/befruktning) fra forrige behandling i forkant av første møtet her.