Graviditetstest

Tiden fram til graviditetstest kan oppleves lang. Glede og forventninger kan blandes med fortvilelse og uro for å gjøre noe feil. Embryoet eller sæd som er inseminert ligger trygt plassert i kvinnens livmor og kan ikke falle ut.

Kvinner som har gjort inseminasjonsbehandling trenger ikke å ta blodprøve hCG, Informasjon om veien videre og dato for hjemmetest (urintest hCG) gis fra klinikken på inseminasjonsdagen.

Alle kvinner som får innsatt et «ferskt» eller opptint embryo ønsker vi at tar blodprøve hCG på testdagen. Informasjon, rekvisisjon og dato for blodprøven får kvinnen fra klinikken. Det blir også gitt dato for når hCG hjemmetest (urintest) kan tas, f.eks dersom det ikke er mulig å få tatt blodprøve på testdagen.

Innen en uke etter egguttak eller inseminasjon har et embryo forhåpentligvis vokst inn i livmorslimhinnen og blitt en graviditet. Kvinnen kan ikke selv på noen måte påvirke forløpet men bør forsøke å leve som vanlig.

Vi vet at mange synes tiden fram til testresutlatet foreligger kan være tung og vanskelig. Vi på klinikken er tilgjengelig for spørsmål og samtale dersom det er behov for det. Blodprøvesvaret hCG er ikke et enkelt prøvesvar å tolke selv slik som en hjemmetest hCG kan være. Sykepleier på klinikken kan hjepe til med å gi svar på hva tallverdien betyr.