Ufrivillig barnløshet

For noen kan det være vanskelig å få barn. Hos Livio IVF-klinikk Oslo ønsker vi å hjelpe par med ufrivillig barnløshet. Vi vet at det kan være andre grunner enn infertilitet, og vil hjelpe våre pasienter med å løse problemet om ufrivillig barnløshet.

Hva kan påvirke muligheten til å bli gravid?

Det er mange grunner til ufrivillig barnløshet, og som nevnt er det ikke alltid infertilitet. Hvis du og din partner har prøvd å få barn i mer enn ett år uten å lykkes kan det være lurt å søke medisinsk hjelp. Slik kan man bekrefte om det skyldes sykdom eller andre faktorer som kan påvirke sannsynligheten for å bli gravid. Noen vanlige årsaker er som følgende:

  • Nedsatt sædkvalitet
  • Tette eggledere
  • Uregelmessig eggløsning
  • Alder

Nedsatt sædkvalitet

Nedsatt sædkvalitet kan være en årsak til at man ikke blir gravid. Nedsatt sædkvalitet hos mannen kan være påvirket av hans livsstil. Dette kan skyldes dårlig kosthold, overvekt, røyking eller andre livsstilsfaktorer.

Par som opplever uteblitt graviditet bør ta en sædprøve for å undersøke om det kan skyldes nedsatt sædkvalitet.

Dersom mannen røyker regelmessig, anbefaler vi at han slutter i minst 3 måneder før det taes en sædprøve. Slik kan vi få en upåvirket prøve som vil gi best resultat.

Tette eggledere

Tette eggledere kan også være en årsak til at par som prøver å bli gravide ikke lykkes. Egglederen er tubene som kobler sammen eggstokkene og livmoren. Hvis disse er tette vil ikke egget og sædcellen kunne møtes.

Med andre ord kan kvinnen fint produsere egg, men ikke ha muligheten til å få barn ved samleie. Men det betyr ikke at det er umulig å bli gravid.

Vi bruker IVF-behandlinger for å øke sannsynligheten for å bli gravid hos par som sliter i dette området. Til tross for tette eggledere kan vi likevel hente ut egg fra eggstokkene. Gjennom IVF-behandling, befrukter man egget utenfor livmoren og plasserer det tilbake i kvinnen.

Dette øker sannsynligheten for å oppnå graviditet. Assistert befruktning er også vanlig hos par som ønsker å øke sannsynligheten for graviditet.

Uregelmessig eller manglende eggløsning 

Ved uregelmessig eggløsning hos kvinnen kan det være vanskelig å bli gravid. Dette er noe som kan skje med kvinner uansett alder, og kan være forårsaket blant annet av hormonell ubalanse forårsaket av sykdom, genetikk eller PCOS.

Alder

Med alderen vil celler i kroppen brytes ned. Dette varierer veldig fra individ til individ.

For noen kvinner kan det være vanskelig å bli gravid etter fylte 40, men dette kan være ulikt fra kvinne til kvinne. Man kan ved hjelp av medisinske undersøkelser finne ut av om kvinnen fremdeles kan få eggløsning.

Hos mannen kan sædkvaliteten bli redusert med alderen. Dette betyr ikke at han blir infertil, men heller minsker sannsynligheten for å kunne få barn.

Hva kan Livio Klinikken Oslo gjøre?

Hvis du og din partner er utsatt for ufrivillig barnløshet, betyr ikke dette at alt håp er ute. Livio Klinikken har 30 år med erfaring og kunnskap om kunstig befruktning og IVF-behandlinger, og vi har hjulpet over 2000 barn til verden.

Fertilitetsutredning

Har et par prøvd å bli gravid i over ett år uten å lykkes, kan det være smart å foreta en undersøkelse for å finne ut noe om fruktbarheten hos paret.

Hos Livio har vi en samtale og legger en plan for hvilken utredning som vil passe best til din situasjon. Et besøk hos oss vil kunne bekrefte om du og din partner kan bli gravid nå eller i fremtiden.

I samtalen vil vi stille spørsmål som vil gi utfyllende informasjon om fruktbarhet, alternative behandlinger og undersøkelser. Du får også anledning til å kunne stille egne spørsmål.

For kvinnen er det viktig at hun har sluttet med prevensjon i minst 3 måneder før det blir tatt prøver.

Assistert befruktning

Assistert befruktning, også kjent som IVF (In Vitro Fertilisering) er en behandling der man befrukter et egg utenfor livmoren. Her tar vi flere egg og befrukter de med mannens sæd. Når egget har blitt til et embryo, kan vi plassere det i kvinnens livmor. Dette er en av de behandlingene som kan gi størst sannsynlighet for graviditet.

De andre embryoene kan vi fryse ned hvis graviditeten ikke går eller man ønsker flere barn. Disse kaller man blastocyster.

Kontakt Livio

Kontakt Livio for våre tjenester. Vi hjelper deg spørsmål eller andre henvendelser du har angående graviditet og fruktbarhet. 

Kontakt oss for mer informasjon

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.