Nedsatt sædkvalitet

Sliter du og din partner med å bli gravide? 

Nedsatt sædkvalitet er en vanlig grunn til ufrivillig barnløshet. Men nedsatt sædkvalitet betyr ikke at det er umulig, og hos Livio Klinikken Oslo har vi hjulpet mange par med nettopp dette. 

Ta kontakt for en uforpliktende konsultasjon.

Sædprøve

Ved utredning av ufrivillig barnløshet vil vi i mange tilfeller finne at det skyldes nedsatt sædkvalitet. Men dette kan ikke garanteres, og det er derfor anbefalt å oppsøke en lege når paret har prøvd i en lang periode. 

En sædprøve kan avgjøre hvilket antall spermier du besitter og deres svømmeevne. Ved en sædprøve kan vi også finne ut hvilket faktorer som påvirker din sædkvalitet negativt, samt se befruktningsevne.

Les mer om sædprøve fra Livio.

Ved en sædanalyse blir resultatet utforsket i et laboratorium. Sædanalysen blir produsert gjennom utløsning og oppbevares i et lyst område i nærheten av oksygen. Det er viktig at resultatene må vurderes i forhold til hverandre for å kunne si om det er mannens sædkvalitet som er grunnen til uteblivende graviditet. 

Årsaker til nedsatt sædkvalitet

Årsakene til nedsatt sædkvalitet kan i noen tilfeller skyldes medfødte årsaker, være akkumulert gjennom livet eller være hormonbetinget. For de fleste er befruktningsevnen hovedsakelig bare nedsatt, som betyr at ved gjentatte forsøk vil man kunne bli gravide etterhvert. Andre igjen kan være svært uheldige og vil ikke kunne bli gravide gjennom naturlig seksuell omgang. 

Et lavt antall spermier vil i mange tilfeller være det største problemet. Ved ejakulasjon er antall sædceller rundt 100-300 millioner, men som oftest vil bare én nå frem. Færre sædceller vil derfor dramatisk svekke denne oddsen. 

Røyk kan ha stor påvirkning

Om mannen røyker aktivt kan dette påvirke sædkvaliteten hans, som igjen påvirker resultatene ved assistert befruktning. Dette gjelder både vanlig tobakk og marihuana. 

For at en IVF behandling skal gi best resultat, vil vi anbefale at mannen slutter å røyke fullstendig i minst 3 måneder før befruktningen. 

Temperatur

Som mann skal du være forsiktig med å utsette testiklene for unødvendig høy varme over en lang periode. De er nemlig plassert på utsiden av kroppen for å holde en moderat temperatur, og for høy temperatur kan svekke sædkvaliteten. 

Andre årsaker

Uforklarlig infertilitet hos menn betyr at man ikke vet hva som kan være årsaken. På papirene kan det vise seg at alt er som det skal, men likevel får man ikke barn. Dette kan skyldes arv, sykdommer eller andre ting som ikke kan forklares. 

Hva kan du gjøre?

Er det tegn på at din livsstil har forårsaket nedsatt kvalitet på sæden, er det ikke for sent å gjøre noe med dette. Unngå røyking, alkohol, overvekt og dårlig kosthold for en sunn kropp og sunne spermier. Er barn ønskelig bør både mann og kvinne ha en god helse for å sikre større sannsynlighet for graviditet. 

Nedsatt kvalitet på sæden kan bety at svømmevnen til cellene ikke er god nok. Det kan bli påvirket av livsstilsfaktorer som røyking, dårlig kosthold, alkohol eller uvanlig høy temperatur i testiklene. 

Kan øke sannsynligheten med IVF

Ufrivillig barnløshet kan reverseres ved hjelp av IVF behandling. IVF står for In Vitro Fertilisering. Denne behandlingen foregår blant annet ved at kvinnen stimuleres med flere hormoner for at hun skal produsere flere egg. 

Egg blir hentet fra kvinnen og befruktet med sæd, og etter et par dager vil egget ha delt seg til en embryo. Når egget har delt seg til en embryo plasseres det så tilbake inn i kvinnens livmor. 

Rundt 60-70% av de som utfører IVF blir gravide etter de har gjennomgått inntil tre behandlinger. For noen par kan bare være skikkelig uheldige og ikke bli gravide selv om de er fruktbare. Behandlinger som IVF kan øke sannsynligheten for graviditet betraktelig. 

Livio – Klinikken som gjør det ypperste for dere

Livio har hjulpet par med ufrivillig barnløshet i mange år. Vi har lang erfaring, solid kunnskap og dyktige leger, gynekologer og medarbeidere. Vårt mål er at hvert eneste par som besøker oss skal føle at vi gjort vårt absolutt ypperste for å hjelpe. Våre behandlinger tar sted sentralt i Oslo. 

Ta gjerne kontakt med klinikken for en konsultasjon. Vi hjelper deg! 

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.