Bli gravid

Mange trenger hjelp til å øke sjansen for å bli gravid. Livio tilbyr behandling både for heterofile par, enslige kvinner og lesbiske par som har lyst på barn.

Kontakt oss i Livio her

Det er mange faktorer som gjør at man ikke kan få eller har vanskeligheter med å få barn. Det kan komme av åpenbare årsaker eller av helsemessige årsaker som påvirker fruktbarheten. I enkelte tilfeller finner man ingen spesiell årsak til problemet.

Heldigvis finnes det flere behandlingsmetoder mot ufrivillig barnløshet. Dersom du lurer på hvilken behandling som passer for deg, så ta gjerne kontakt med oss på telefon: 23 20 44 00. Du finner også mer informasjon og søknadsveiledning her

Par som ønsker å bli gravide på naturlig måte

De fleste par som prøver å bli gravide, lykkes i løpet av et år. Hvis kvinnen ikke blir gravid etter dette, anbefaler vi å ta en fertilitetsutredning for å finne ut om det er en årsak til den uteblitte graviditeten. Dersom kvinnen er over 35 år, bør dere oppsøke hjelp tidligere.

Det at flere og flere utsetter å få barn, har gjort at flere og flere søker hjelp. Uteblitt graviditet kan skyldes flere ting, som nedsatt sædkvalitet eller blokkerte eggledere. Slike faktorer hos kvinner og menn kan påvirke evnen til å få barn.

Det er også enkelte faktorer som kan redusere fruktbarheten:

  • Alder
  • Enkelte legemidler
  • Alkohol og andre rusmidler
  • Snus og røyk
  • Høyt koffeininntak
  • Stress
  • Undervekt

Hvis du prøver å bli gravid, er det viktig å leve et sunt liv med regelmessig fysisk aktivitet. Du bør også holde deg helt unna røyk og være påpasselig med alkohol. Røyking gir dårligere fruktbarhet både hos menn og kvinner, og alkohol kan øke risikoen for spontanabort.

Kvinner som prøver å bli gravide anbefales å ta tilskudd av folsyre både før og under graviditet. Dette er fordi mangel på folsyre kan føre til ryggmargsbrokk og andre ryggmargsdefekter hos barnet.

Prøver du å bli gravid?

Når et par har prøvd å få barn på naturlig måte gjennom regelmessig samleie uten prevensjon i minst 12 måneder uten resultat, kan dette medbringe usikkerhet. Å ikke få barn på ett år kan ha mange årsaker. Man kan ha behov for å bruke lenger tid eller finne rett tidspunkt. Dessverre kan det også skyldes andre faktorer som kan få par til å oppleve uteblitt graviditet.

Uteblitt graviditet kan også skyldes flere ting, som nedsatt sædkvalitet eller blokkerte eggledere. Slike faktorer kan påvirke evnen til å produsere barn. Hos Livio kan vi hjelpe par med å bli gravid til tross for underliggende faktorer som kan gjøre det vanskelig. Vi gir oss ikke før vi vet at vi har gjort alt vi kan for å hjelpe våre pasienter. 

Livio er en klinikk med over 35 års erfaring. Hele denne tiden har vi hjulpet par på alle måter slik at de kan få barn.

Når er det størst sannsynlighet for å bli gravid?

Det finnes dager i en kvinnes syklus der det er større sannsynlighet for graviditet. Kvinner har størst sannsynlighet for å bli befruktet 12-14 dager før neste menstruasjon. Det er i denne tiden man som oftest har eggløsning. Det er under eggløsningen at kvinner er mest fruktbare, og det er lurt å ha samleie i denne perioden dersom man ønsker å bli gravid.

Man kan ikke forvente at egget befruktes med én gang. For de fleste par kan det ta opptil tre måneder eller mer før man blir gravid.

Dersom du og din partner ikke har blitt gravide etter ett år, anbefaler vi at dere søker legehjelp. Det er ikke alltid det skyldes en spesiell årsak, men det er lurt å undersøke saken nærmere og enten avkrefte eller bekrefte hva det kommer av.

Assistert befruktning

Assistert befruktning eller IVF (In Vitro Fertilisering) er en behandling som kan øke sannsynligheten for å få barn. 

Ved assistert befruktning skjer befruktningen utenfor kroppen. Egg hentes ut fra eggstokkene til kvinnen, og befruktes så i et laboratorium. Selve befruktningen skjer naturlig, og dets suksess er basert på sædcellenes evne til å svømme til egget og befrukte det. 

Velger man assistert befruktning kan man få flere friske embryoer. Vi setter inn ett egg, og man kan også fryse ned flere egg til senere behandlinger. 

Les mer om IVF-behandling hos Livio.

Undersøkelser

Livio tilbyr flere tjenester for deg som ønsker hjelp til å bli gravid. Vi utfører tester, gynekologiske undersøkelser og sædprøver. 

Gynekologisk undersøkelse

En gynekolog er en medisinsk spesialist innenfor det som omfatter sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene. Det er slike ting som kan påvirke kvinnens fertilitet, og som kan føre til uønsket barnløshet. 

Vi utfører undersøkelser i livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen. Det kan være cyster, svulster eller betennelser i disse områdene som påvirker fruktbarheten. Våre gynekologer har lang erfaring og høy kompetanse med å hjelpe kvinner som ønsker å bli gravide.

Sædprøver

En vanlig grunn til uønsket barnløshet er mannens sædkvalitet. Det kan være problemer med spermienes svømmeevne, form, antall og væske – alle er viktige faktorer som kan påvirke om man kan bli gravid eller ikke.

Her har mannens livsstil mye å si, og mange faktorer kan påvirke ens sædkvalitet. Røyk, alkohol og stress kan påvirke sædkvaliteten til menn og redusere fruktbarheten hos kvinner. Er du usikker på din egen sædkvalitet kan du ta en prøve hos Livio klinikken.

Vi eksaminerer spermet i et sikkert laboratorium. Prøven produseres gjennom utløsning, og vi anbefaler at så mye som mulig av prøven havner i koppen slik at vi kan gjennomføre en god analyse med en optimal mengde. Sunt sperm kan øke sjansene for å få barn.

Les mer om generelle råd for deg som prøver å bli gravid hos Helsenorge.no.

En mor som holder sin baby smilende

To kvinner som ønsker seg barn

Livio var den første private klinikken i Norge som begynte å tilby hjelp til lesbiske par som har lyst på barn. Vi tilbyr både inseminasjon, IVF med donorsæd og partnerdonasjon, som ble tillatt i Norge i 2021. Denne behandlingen er tillatt for kvinner som ikke kan bli gravide med sine egne egg.

For oss er det veldig viktig at alle våre pasienter føler seg velkommen og respektert uavhengig av kjønn eller legning. Derfor har vi en egen LHBT-ansvarlig som jobber hos oss.

Enslige kvinner som ønsker seg barn

I 2020 ble det tillatt med assistert befruktning for enslige kvinner i Norge. Livio tilbyr både inseminasjon og IVF med donorsæd. Dersom du vil få mer informasjon om dine muligheter, så ta kontakt med oss for å bestille en konsultasjon. Før du kommer inn til konsultasjon må du fylle ut dette skjemaet: Helseopplysningsskjema kvinne.

Få hjelp til å bli gravid hos oss

Hos Livio kan vi hjelpe par med å bli gravid til tross for underliggende faktorer som kan gjøre det vanskelig. Vi gir oss ikke før vi vet at vi har gjort alt vi kan for å hjelpe våre pasienter.

Kontakt oss for hjelp til med uønsket barnløshet. Vi tilbyr en rekke fertilitetsbehandlinger og undersøkelser.


Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.