Inseminasjonsbehandling

10 feb 2019

Når kvinnen får menstruasjon ringer dere og melder i fra til oss. Dere får beskjed om når kvinnen skal komme til ultralydkontroll  (ca syklusdag 10, 11 eller 12) og når kvinnen skal starte med eggløsningstester.

EGGLØSNINGSTESTER:

Vi anbefaler Clear Blue Digital eggløsningstest ved våre behandlinger (Rosa test som på bildet). Det finnes to typer av denne, den enkleste (rosa)  er lettest å forholde seg til, denne har bare to resultater, enten smilefjes eller ikke smilefjes.

Fremgangsmåte:

Tøm blæren om morgenen og test på andre vannlatning. Spar urin om kvelden i et lite urinprøveglass som oppbevares i kjøleskapet. Så lenge testen om morgenen er negativ, kan urinprøven fra kvelden før kastes. Ved postitiv test på morgenen er det interessant å vite om testen kanskjem allerede var positive kvelden før, så da skal du teste urinprøven i kjøleskapet. For pas som har lang reisevei til klinikken ønsker vi at du tester både morgen og kveld.

Ring deretter klinikken snarest mulig og gi beskjed om resultatet av de to testene. Tidspunkt for inseminasjonsbehandlingen vil du da få beskjed om. Tester man positivt i helgen, ringer man klinikken og legger igjen beskjed på telefonsvareren før kl 09.00. (Navn, personnummer og telefonnummer og resultat av test tatt om morgenen og kvelden før). Den av gynekologene som har helgevakt vil deretter ta kontakt med dere for å avtale tidspunkt for behandling.

Ved inseminasjonen føres et tynt og mykt plastkateter gjennom livmorhalsen og inn i livmoren, hvor sædceller sprøytes inn. Noen ganger setter kvinnen en eggløsningssprøyte i forkant av inseminasjonen. Behandlingen gjøres som oftest i naturlig syklus. Hos kvinner som  ikke får eggløsning naturlig kan en lett hormonstimulering gis. Inseminasjon kan kun gjøres dersom kvinnen har åpne eggledere.