Utredning av mannen

Mannen kan levere en sædprøve som vi analyserer hos oss.  Mannens spermier analyseres i vårt laboratorie med hovedfokus på antall og bevegelighet. Ved behov kan det også tas hormonprøver og kromosomanalyse.

Suboptimale prøver kan indikere tegn til at assistert befruktning øker sjansen for å oppnå graviditet, og i visse tilfeller er det nødvendig; for eksempel hos menn med sterkt nedsatt sædcelleantall eller der spermier må hentes direkte fra testikkelen eller bitestikkelen, når man ikke finner spermier i ejakulatet.

Mannlig infertilitet kan skyldes nedsatt produksjon av spermier, nedsatt bevegelighet av spermier eller at transporten av spermier er satt ut av spill. I det siste tilfellet er det fullstendig fravær av sædceller i sædvæsken. Denne tilstanden kalles azoospermi. Hvis man mistenker obstruksjoner (f.eks sterilisert) forsøker man å hente spermier via en tynn nål i bitestikkelen (PESA). Om man mistenker at fraværet av spermier i sædvæsken skyldes nedsatt produksjon av spermier i testikkelen, tas en vevsprøve (TESA/TESE). Dette gjøres også med nålteknikk fra testikkelen. Begge inngrepene gjøres i lokalbedøvelse. Om man finner spermier, kan disse brukes i en IVF-behandling og/eller fryses.

Vi tilbyr sædanalyse og fertilitetsbevarende behandling i form av nedfrysing av sæd.  Ring oss gjerne, så hjelper vi deg videre i prosessen.

Alle som skal levere en sædprøve må fylle ut et Søknasskjema for sædanalyse og Helseopplysningsskjema. Ønsker du å kontrollere om det er sædceller i ejakulatet etter sterilisering trenger du ikke svare utfyllende i helseopplysningsskjema under spørsmål om fertilitet.

Før du kan få time til sædfrys må du fylle ut søknadsskjema, helseopplysningsskjema,  signere et samtykkeskjema og ta blodprøver: HIV, Hepatitt B og Hepatitt C. Rekvisisjoner til blodprøvene får du fra oss. Har du nylig fylt ut helseopplysningskjemaet trenger du ikke å fylle ut på nytt.

Merk at medisinske dokumenter av sikkerhetshensyn alltid bør sendes per post eller via pasientsky. Beskrivelse av hvordan du benytter pasientsky finner du her. Du kan også ringe til oss på telefon 23 20 44 00.

Forberedelser før sædprøve:

Her kan du lese nyttig informasjon før du leverer din sædprøve.

Kontakt oss

Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du ringe, sende oss melding via Pasientsky eller bruke kontaktskjemaet under.
Fordi vi beskytter din integritet må ikke medisinske data sendes via kontaktskjemaet nedenfor. Melding i skjemaet nedenfor som inneholder medisinske data vil bli slettet.
Dersom du har en sak som haster må du kontakte oss på telefon.
Velkommen!