Ufrivillig barnløshet

Når et par har forsøkt å bli gravid på naturlig måte, dvs. med regelmessig samleie uten prevensjon, i 12 måneder, defineres det som ufrivillig barnløshet. Dette kan skyldes forhold både hos mannen og hos kvinnen, og det gjelder ca. 15 % av par i reproduksjonsalder. Den viktigste faktoren er kvinnens alder. Mannens alder spiller også en rolle. Er kvinnen over 30 år bør det søkes om råd hos en infertilitetsspesialist. Er kvinnen over 35 år, bør det ikke ventes med behandling lenger enn 6 måneder.

Årsakene til barnløshet er mange og inkluderer skader av eggstokkene eller testiklene etter infeksjoner, trauma eller kirurgi, medisinske (ofte hormonelle abnormaliteter) eller genetiske faktorer. Årsaken til uteblitt graviditet ligger i en tredjedel av tilfellene hos kvinnen og i en tredjedel av tilfellene hos mannen. I ca en tredjedel av tilfellene finnes det ingen forklaring på hvorfor ikke graviditet oppnås.

Reproduksjonsteknologien som benyttes ved assistert befruktning gir større sjanser for å oppnå svangerskap hos kvinner mellom 30 og 40 år enn ved naturlig befruktning.

Ring oss gjerne så kan vi veilede deg videre i prosessen!