Prøverørsbefruktning

Det er ikke like lett for alle å bli gravide. Heldigvis finnes det en rekke alternativer for deg som sliter med å få barn. Hos Livio Klinikken Oslo tilbyr vi blant annet prøverørsbefruktning som en løsning. 

Ta kontakt for mer informasjon om hvordan vi kan finne en løsning tilpasset dine behov.

Hva er prøverørsbefruktning/ IVF?

Det finnes flere navn for samme type behandling. Prøverørsbefruktning er det samme som IVF behandling, som står for in vitro fertilisering. Assistert befruktning er en samlebetegnelse på metoder for befruktning som skjer utenfor kroppen eller ved inseminasjon. 

IVF er en av de vanligste metodene innen assistert befruktning. Denne metoden innebærer at man henter ut ett eller flere egg fra kvinnens eggstokker, og deretter befrukter disse med mannens eller donorens sædceller i et prøverør. 

Så settes det beste embryoet tilbake i kvinnens livmor. Dersom det er flere befruktede egg, kan disse fryses ned og settes tilbake i kvinnens livmor på et senere tidspunkt. Sjansen for å bli gravid ved assistert befruktning er i de fleste tilfeller svært høy. 

Opplever du ufrivillig barnløshet, finnes det en rekke ulike behandlinger som kan løse det. Vi på Livio Klinikken i Oslo vil gjøre alt vi kan for å øke din mulighet til å bli gravid. 

Hvorfor blir du ikke gravid?

Hvis man gjentatte ganger har prøvd å få barn uten å lykkes kan man fort miste håp og tenke det verste – men husk at alle blir ikke gravide like fort. 

Det er mye som skal til for at man skal bli gravid, og mens det for noen tar kun et par forsøk, kan det for andre ta kanskje flere år. 

Les mer: Graviditet

Ta kontakt etter et år 

Dersom det har gått ett år uten at dere har blitt gravide, bør dere ta kontakt med legen deres eller en fertilitetsklinikk som Livio. Dette er for å avdekke ulike årsaker til uteblivende graviditet. 

Som nevnt tidligere er det mye som skal «klaffe» for at man skal kunne bli gravid. Dette innebærer også at det er mange faktorer som kan være årsaken til at man ikke får barn. 

De mest vanlige årsakene til uteblivende graviditet er:

  • Nedsatt sædproduksjon
  • Blokkerte eggledere
  • Alder
  • Sannsynlighet

Videre skal vi ta en nærmere titt på hva de ulike årsakene innebærer. 

Nedsatt sædproduksjon

Det finnes en del livsstilsfaktorer som kan være med på å påvirke sædkvaliteten til mannen. Noen årsaker kan være kosthold, tobakk eller sykdom. 

Blokkerte eggledere

Hos kvinner er det egglederne som sørger for at eggene kommer seg fra eggstokkene slik at de kan bli befruktet. Kvinnen kan ha friske egg og produsere riktig mengde, men likevel ikke bli gravid fordi egglederne er blokkerte. Dette kan komme av at kvinnen tidligere har hatt infeksjonssykdommer som klamydia. 

Blokkerte eggledere kan sjekkes og behandles hos gynekologen. 

Alder

Alder kan ha en innvirkning på evnen til å bli gravid. Er kvinnen fremdeles fruktbar i en viss alder, men opplever ufrivillig barnløshet, kan en prøverørsbefruktning være med på å øke sannsynligheten for å oppnå graviditet.  

Sannsynlighet

Det holder ikke å ha samleie uten prevensjon for å bli gravid. For å bli gravid, er man avhengig av at kvinnen produserer eggceller som klarer å bevege seg gjennom egglederen, i tillegg til at mannen produserer friske sædceller. 

For at egget skal bli befruktet må samleie skje rundt det tidspunktet eggcellen slippes, og dersom egget så blir befruktet av sædcellene, må egget også feste seg i livmorveggen.

Når det er så mye som skal til for at kvinnen kan bli gravid, er det også mye som kan gå galt i denne prosessen som gjør at hun ikke blir gravid. Det kan være av en bestemt årsak eller skyldes feil tidspunkt. 

Har du prøvd å få barn i ett år kan det være smart å ta kontakt med Livio Klinikken for råd og veiledning. Det kan være at prøverørsbefruktning blir det riktige alternativet for dere, etter utredning.  

Viktig å tenke på før behandling

Når du gjennomgår prøverørsbefruktning bør du ikke røyke, da dette kan påvirke resultatene. Røyking kan blant annet gå utover sædkvaliteten og bør unngås. 

Dersom mannen mistenker at han har nedsatt sædkvalitet, kan det være en god ide å ta  en sædprøve for å finne ut om hans sæd er optimalt for prøverørsbefruktning. 

Vanlige spørsmål og svar om prøverørsbefruktning

Gjør IVF vondt?

Enkelte synes det er litt ubehagelig å sette hormoninjeksjoner. Når eggene skal hentes ut, får kvinnen smertestillende og beroligende gjennom et lite kateter i armen. Dette kan være litt ubehagelig, men er over på kort tid. Tilbakesetting av egg er vanligvis smertefritt.

Er det noen bivirkninger forbundet med IVF-behandling? 

Før egguttak og innsetting av befruktede egg, må kvinnen gjennomgå en hormonbehandling. Denne kan gi bivirkninger som kvalme, tyngde i kroppen og brystspenning, hodepine og tretthet for enkelte kvinner. 

Er det noen øvre aldersgrense på IVF? 

Den øvre aldersgrensen på IVF i Norge er 46 år. 

Hvor stor er sjansen for å lykkes med IVF?

Sannsynligheten for å bli gravid ligger på rundt 30-40% per IVF-forsøk.

Hvor mye koster IVF?

Et IVF forsøk med tilbakeplassering av befruktet egg koster 40 000 kr. Les mer om våre priser her.

Kan man leve som normalt under behandlingen? 

Under en IVF-behandling er det vanligvis 1-2 ultralydkonsultasjoner der legen vurderer veksten av eggposene og tidspunktet for når egguttaket skal gjøres. Denne dagen er det ikke anbefalt å gå på jobb, og vi tilbyr sykemelding for denne dagen.  

På egguthentingsdagen er kvinnen et par timer på klinikken, og hun kan kjenne seg trøtt og være øm i magen. Dagen etter egguthentingen kan kvinnen gå på jobb, men vi hjelper til å vurdere om det er tilrådelig og tilbyr eventuelt sykemelding fram til tilbakesettingen av embryo.

Livio hjelper deg

Vi i Livio vil gjøre alt vi kan for å øke sannsynligheten deres for å bli gravid og få barn. Livo har i mer enn 35 år hjulpet par med nettopp dette. Vi holder til i hyggelige omgivelser med moderne fasiliteter sentralt i Oslo.


Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.