Sæddonasjon

Vil du hjelpe ufrivillig barnløse med å få barn? Ved å bli sæddonor kan du gjøre en stor forskjell for andre mennesker. Les mer om sæddonasjon her.

Det kan være mange grunner til at et par har problemer med å få barn, som for eksempel nedsatt eggkvalitet, eggløsningsforstyrrelser, tette eggledere eller nedsatt sædkvalitet. 

Blant enslige kvinner kan det være et problem at man ikke finner den rette partneren før fruktbarheten begynner å synke med økende alder, eller at man venter for lenge med å få barn. Tall fra SSB viser at det fødes stadig færre barn, og at gjennomsnittlig alder ved første fødsel øker. 

Dette gjør at mange par og enslige undersøker mulighetene for å få barn gjennom inseminering, enten med partners sæd eller med donorsæd.

Slik utføres inseminasjonen

Dersom partneren til en kvinne har nedsatt sædkvalitet, eller om man er lesbisk eller enslig, kan det være aktuelt å benytte seg av sæd fra en sæddonor. 

Denne behandlingen foregår på samme måte som ved inseminasjon med en partner sin sæd. Prosessen begynner med at kvinnen kommer til en førstegangskonsultasjon hos en av våre gynekologer. Hun møter enten sammen med sin partner eller alene dersom hun er singel. 

Under konsultasjonen informerer vi om prosessen og hjelper til med utvelgelse og bestilling av donorsæd. Det kan ta et par uker før donorsæden er på plass i klinikken. Inseminasjonsbehandlingen utføres når kvinnen har eggløsning. 

Selve inseminasjonen skjer ved at det føres et tynt og mykt plastkateter gjennom livmorhalsen og inn i livmoren, og så plasseres sædcellene i livmoren. 

Fordeler ved å bli sæddonor

For par eller enslige som benytter seg av en sæddonasjon, er det å få barn ofte et etterlengtet ønske som de har tenkt på i flere år. For dem kan sæddonasjon føre til at de får sitt livs største gave.

Å donere sæd kan derfor være en måte å hjelpe andre mennesker og utgjøre en forskjell. I Norge er det et stort behov for flere sæddonorer, noe som gjør det vanskeligere for enkelte å få barn. 

I tillegg til at du kan gi en helt unik gave til andre mennesker, er det også andre fordeler ved å bli sæddonor. Ved å være sæddonor, får du en gratis helsesjekk, sædanalyse og en økonomisk kompensasjon for hver godkjente donasjon. 

Slik kan du bli sæddonor

Hvis du har lyst til å bli sæddonor, fyller du ut vårt helseopplysningsskjema. Vi går gjennom dette skjemaet på en grundig måte for å forsikre oss om at du fyller kriteriene om å bli sæddonor. 

Så kontakter vi deg, og gir deg en tid til levering av sædprøve. Husk å ta med deg gyldig legitimasjon. Vi kommer til å spørre deg om når du hadde din siste sædutløsning – dette bør ha skjedd 48 til 72 timer før besøket hos oss. 

Deretter viser vi deg til et av «sædprøverommene» hvor du tar prøven. Etter at vi har godkjent prøven, setter vi opp en tid til blod- og urinprøver og til samtale med lege. Vi tester  blod og urin for følgende sykdommer: 

  • HIV I/II
  • HTLV I/II
  • Hepatitt B
  • Hepatitt C
  • Syfilis
  • Klamydia
  • Gonoré

Når vi har gått gjennom prøvesvarene og forsikret oss om at det ikke finnes tegn til noen av disse sykdommene, kan du starte å donere sæd. Du mottar en økonomisk kompensasjon på 350 kroner per donasjon. Beløpets størrelse er bestemt av norske helsemyndigheter. 

Kriterier for å bli sæddonor

I Norge er det en rekke kriterier som må oppfylles for å bli sæddonor. En sæddonor må være eldre enn 18 år og helst over 25 år, men ikke eldre enn 45 år. Han må være registrert i det norske folkeregisteret, ha god fysisk og psykisk helse og være innforstått med hva sæddonasjon innebærer. 

I henhold til norsk lovgivning skal sæddonasjonen skje på åpen basis. Det vil si at barnet har rett til å få vite hvem sæddonoren er når han eller hun har fylt 15 år. Sæddonoren har ingen rettigheter eller plikter overfor barnet som fødes. 

Snakk med oss om sæddonasjon

Livio IVF-klinikken er den eldste private fertilitetsklinikken i Norge. I 35 år har vi hjulpet par med å oppfylle sin største drøm – å få barn. Hos oss møter du hyggelige ansatte med lang erfaring og som har spesialkompetanse innen assistert befruktning og fertilitet. 

Hvis du har noen spørsmål rundt sæddonasjon, så kontakt oss i dag. Hvis du ønsker å bli sæddonor, kan du også søke om dette gjennom vårt helseopplysningsskjema. Vi ser frem til å høre fra deg.

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.