Sædprøve

Uteblivende graviditet kan skyldes nedsatt sædkvalitet. 

Dersom du og din partner sliter med å få barn kan det skyldes mannens sædkvalitet. Om det er dette som er årsaken kan avgjøres ved en sædprøve utført av oss hos IVF-klinikken Livio. 

Livio er en IVF-klinikk i Oslo med lang erfaring og har hjulpet mange kvinner og par med assistert befruktning. Ta kontakt idag for mer informasjon. 

Mannens befruktningsevne

En sædprøve produseres ved ejakulasjon, og vil avgjøre antall spermier og deres svømmeevne. Videre kan sædprøver påvise hvilke faktorer som har negativ effekt på sædkvaliteten din. Ved hjelp av spermprøve kan man forutsi mannens befruktningsevne. 

En sædprøve kan man også ta etter sterilisering for å være sikker på at steriliseringen er vellykket.  

Sædprøven utforskes i et laboratoriet på klinikken. 

Hva er sædkvalitet?

Sæd består av spermier og sædvæske. Det som kan befrukte kvinnens egg er det som kalles spermier. 

Her skal vi se på flere forskjellige ting og faktorer som er viktig for å ha god sædkvalitet. 

  • Antall spermier
  • Svømmedyktighet
  • Fasong

Antall spermier

I testiklene er det lagret flere millioner spermier. Bare en av disse trengs for å befrukte egget.  Ved utløsning av sæd i skjeden må spermiene cirka reise 18 cm til egget. Spermiene er nødt til å svømme gjennom livmorsekretet, livmorhalsen, livmoren og så inn i riktig eggleder. På denne veien faller de fleste av. 

Svømmedyktighet

For at spermiene skal nå egget må de kunne bevege seg. Spermien er den minste cellen i kroppen, og de skal svømme en strekning som er flere tusen ganger sin egen lengde. 

Fasong 

Spermien skal ha et ovalt hode og en lang hale. Hodet lagrer arvestoffer som mikses med egget fra kvinnen.  Mange spermier kan være skadede, og disse kommer derfor ikke frem til egget. 

Hva kan påvirke sædkvaliteten?

Sædkvaliteten er påvirket av flere faktorer. Mannens alder, kosthold og helse i tillegg til genetikk er viktige elementer som kan påvirke en manns sædkvalitet. 

Røyking

Røyking kan også skade sædcellene og påvirker mannens fertilitet. Røyking kan redusere antall spermier, deres bevegelser og form. Dette vil også være et problem ved assistert befruktning. 

Varme 

Temperaturen på testiklene skal helst ikke være over 37 grader, og det er derfor testiklene henger utenfor kroppen. Dersom de blir utsatt for høy varme kan spermieproduksjonen reduseres. Det anbefales derfor at menn i behandling ikke tar lange og varme bad. 

Feber øker også temperaturen i kroppen. Har du feber over lenger tid kan dette påvirke kroppens temperatur, og sædkvaliteten.

Les mer om sædkvalitet

Kan du forbedre sædkvaliteten din?

Men hvordan kan man forbedre sædkvaliteten sin? I punktene over kan vi lese om noen av årsakene som fører til nedsatt sædkvalitet, og dette kan stamme fra en rekke ulike årsaker. 

Dersom du røyker, tar narkotiske stoffer eller utsetter testiklene dine for mye varme (eller stråling i forbindelse med jobb osv), anbefaler vi at du avstår fra dette i minst 3 måneder før du går i behandling eller tar sædprøven. 

Noen forskere tror også at sædkvaliteten er best om vinteren på grunn av de kjølige temperaturene. 

Kontakt oss

Kontakt oss for å ta en sædprøve. Vi hjelper deg med å finne ut hva din sædkvalitet er og kan gi deg veiledning for hvordan du og din partner kan bli gravid. 

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.