IVF (In Vitro Fertilisering)

For noen kan det være vanskelig å få barn. Ønsker man å øke sannsynligheten for å få barn kan man gjøre det gjennom IVF-behandling. 

Kontakt oss

Hva er IVF? 

IVF står for In Vitro Fertilisering, men kalles også assistert befruktning. IVF betyr befruktning utenfor kroppen, og er en behandling for par som sliter med naturlig befruktning. Under denne behandlingen stimuleres kvinnen med flere hormoner slik at hun produserer mer egg. Deretter hentes flere egg ut.

Befruktning skjer i laboratoriet med sædceller fra mannen. Etter 2-5 dager vil et modnet egg ha delt seg og blitt til et embryo. Embryoet, altså det befruktede egget, settes tilbake i kvinnens livmor. 

Øker sannsynligheten for å få barn

Rundt 60-70 prosent av de som utfører assistert befruktning blir gravide innen tre forsøk. Dersom vi finner flere egnede befruktede egg, kan disse fryses ned og settes tilbake i kvinnens livmor på et senere tidspunkt. 

Ufrivillig barnløshet kan reverseres ved hjelp av assistert befruktning. Sliter du og din partner med å bli gravide kan vi hos Livio hjelpe til med å øke sannsynligheten for at du blir gravid. 

Årsaker til at man ikke blir gravid

Mange som sliter med å bli gravide bekymrer seg for om noe er galt med seg selv eller partneren. Det er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for – noen par blir gravide på første forsøk, mens andre må prøve i flere år. 

Les mer om IVF i Oslo

Har du og partneren prøvd å få barn i over et år, kan det være lurt å ta kontakt med en ekspert. Det kan være mange faktorer som påvirker ens graviditet. De mest vanlige er følgende:

 • Nedsatt sædproduksjon
 • Blokkerte eggledere
 • Alder
 • Sannsynlighet

Nedsatt sædproduksjon

Nedsatt sædproduksjon/sædkvalitet hos mannen kan være en grunn til at par ikke blir gravide. Dårlig sædkvalitet kan bety at svømmeevnen til sædcellene ikke er god nok. Dette kan påvirkes av kosthold, alkohol, røyking og høy temperatur rundt tekstilene. 

Blokkerte eggledere

Kvinnens eggstokker kan være friske og produsere riktig mengde med sunne egg. Blokkerte eggledere vil stoppe disse eggene fra å bli befruktet. Blokkerte eggledere kan stamme fra infeksjonssykdommer som klamydia eller andre faktorer. 

Problemet er at egget som blir sluppet under eggløsningen ikke møter sædcellene. Egglederen skal lede eggene til livmoren hvor egget skal befruktes. Hvis egglederen er blokkert kan ikke egget bli befruktet. Dette er noe du kan få sjekket hos gynekologen din, og det kan bli behandlet. 

Alder

Det de fleste er bekymret for, spesielt kvinner, er alderen. Mange tror at det er vanskeligere å bli gravid etter fylte 35, og dette stemmer til en viss grad. Sakte, men sikkert, brytes kroppen ned fra 35-årsalder, og eggproduksjonen minskes. Dette vil påvirke sannsynligheten for å bli gravid. 

Men med fertilitetsbehandling øker sannsynligheten og sjansen for å bli gravid betydelig. At du har fylt 35 år trenger derfor ikke være noen hindring for å få barn.

Har du fylt 35 år og sliter med ufrivillig barnløshet, kan du få dekket inntil tre forsøk per barn. Les mer om dette på Helsenorge

Dette kan menn gjøre før IVF

Barn som løper i skogen.

Røyking kan påvirke resultatene ved assistert befruktning. Mannens sædkvalitet kan bli sterkt påvirket hvis han røyker aktivt. Dette er noe Livio kan sjekke ved å ta en prøve. Tror du at din sædkvalitet kan være påvirket av enten røyking, dårlig kosthold eller helseproblemer, anbefaler vi at du tar en sædprøve. 

Slik kan vi finne ut om ditt sæd er optimalt for assistert befruktning, og hvilken type behandling som kan passe. Ved sterkt nedsatt sædkvalitet vurderes IVF, ICSI eller andre behandlingsformer.

Assistert befruktning er til for å øke sannsynligheten for graviditet, og denne vil være svært høy hvis mannens sperm er optimalt. 

Røyking av marihuana og andre narkotiske stoffer kan ha en stor påvirkning. De spermiene som har muligheten til å nå egget kan få problemer med å penetrere det. Det anbefales derfor at man stopper med sterke stimulanter før behandling. 

Livio – klinikken som hjelper deg

Mødre med barn.

Livo har i mer enn 30 år hjulpet par med å få barn. Vi jobber intenst med å gjøre alt vi kan for å hjelpe til. Dette gjør vi i trygge fasiliteter og behagelige omgivelser sentralt i Oslo. 

Spørsmål og svar om IVF

Hva er sannsynligheten for at IVF fungerer?

Ifølge IVF-forsker Ritsa Storeng har IVF-behandling en suksessrate på ca. 30%, dette gjelder for hver gang en kvinne får et embryo tilbake. Av par som utfører 2-3 behandlinger er det ca. 60% som lykkes i å bære fram et barn. Disse prosentene har vært stabile i lang tid. 

Kan man oppleve bivirkninger av IVF?

Som med de fleste former for medisiner og behandlinger er det enkelte risikoer og mulige bivirkninger man kan orientere seg om. Noen av dem er:

 • Oppblåsthet 
 • Kramper 
 • Ømme bryster 
 • Humørsvingninger 
 • Hodepine
 • Blåmerker fra injeksjoner 
 • Allergisk reaksjon
 • Blødninger 
 • Infeksjon 

I tillegg til dette er det viktig å være klar over at IVF er en prosess som kan gå utover psyken til både kvinnen og mannen. Det er mye følelser, tanker og forhåpninger inne i bildet som for noen kan føre til både angst og depresjon. For de aller fleste går derimot denne prosessen fint og risikofritt for seg.

Får jeg økonomisk støtte til en slik behandling?

I Norge får ufrivillig barnløse dekket utgifter til hormonbehandling av Helfo, etter dere selv betaler en viss sum i egenandel. 

Skal dere få disse behandlingene dekket er dere nødt til å oppfylle vilkårene for behandling av barnløshet. Vilkårene finner du i bioteknologiloven.

“Inseminasjon kan finne sted når mannen er befruktningsudyktig, ved uforklarlig befruktningsudyktighet eller når mannen selv har eller er bærer av alvorlig arvelig sykdom, når to kvinner er gift eller samboere i ekteskapslignende forhold eller på enslig kvinne.

Inseminasjon kan også finne sted når mannen eller kvinnen er smitteførende med en alvorlig og kronisk seksuelt overførbar infeksjon.

Inseminasjon kan i særskilte tilfelle finne sted dersom kvinnen er bærer av alvorlig arvelig kjønnsbundet sykdom, jf. § 2-13.”

Hvordan utredes kvinner som sliter med å få barn?

Hos Livio starter vi med en gynekologisk undersøkelse og en ultralyd. Deretter gjennomfører vi hormonanalyser  hvis det er behov for det. Dette innebærer for eksempel blodprøver der vi sjekker funksjonen til både eggstokkene og stoffskiftet. Eventuelt gjennomføres også andre prøver som kan være relevante. 

Vi gjennomfører også ultralydundersøkelse for å se om du har eggløsning eller ikke, og undersøkelse av livmorhulen og eggledere der vi kan avdekke eventuelle tilstander som gjør det vanskelig å unnfange.

Hvordan utredes menn som sliter med å få barn?

Hos Livio starter utredningen av mannen med at han leverer en sædprøve hos oss, som analyseres med et fokus på bevegelighet og antall. Vi tar også kromosomanalyse og hormonprøver dersom det skulle være nødvendig. 

Ut ifra disse prøvene kan vi få svar på om du kan ha nedsatt spermkvalitet – enten det er bevegelighet eller produksjon av spermier. 

Om det er mangel på sædceller i sædvæsken kan vi gjennomføre en undersøkelse der vi tar en vevsprøve fra testikkelen. Slik kan vi likevel finne spermier som kan fryses og brukes i IVF-behandling. 

Er det mulig å benytte seg av en spermdonor?

Det er det! Vi i Livio benytter donorsperm fra European Sperm Bank. Alle donorer er ikke-anonyme, slik norske retningslinjer tilsier at de skal være, slik at barnet har tilgang til informasjon om sin far, dersom hun eller han har behov for det. 

Du kan hos oss også reservere donorsæd fra den samme donoren som ble brukt til unnfangelsen av ditt første barn.

Les mer om Sædbank Oslo. 

Kan lesbiske par også få hjelp til å unnfange?

Vi i Livio er svært opptatt av å ta imot alle pasientgrupper, og at alle skal føle seg like velkommen. Siden 2009, og endringene i ekteskapsloven, har vi hjulpet lesbiske par å bli foreldre.

Få hjelp til å oppfylle drømmen om barn

Livio i Oslo er den eldste private IVF-klinikken i Norge. Vi startet opp i 1986, og siden den gang har vi bidratt til at over 3000 barn har kommet til verden. Vi har korte ventetider og legger stor vekt på at de som er til behandling hos oss skal føle seg godt ivaretatt. 

Hvis du vil bestille en uforpliktende konsultasjon, så ta kontakt med oss på telefon eller gjennom kontaktskjemaet nedenfor. Velkommen til Livio!

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.