IVF

For noen kan det være vanskelig å få barn. Ønsker man å øke sannsynligheten for å få barn kan man gjøre det gjennom IVF-behandling. 

Hva er IVF? 

IVF står for In Vitro Fertilisering, men kalles også assistert befruktning. IVF er til for par som sliter med naturlig befruktning. Under denne behandlingen stimuleres kvinnen med flere hormoner slik at hun produserer mer egg. Deretter hentes flere egg ut.

Befruktning skjer i laboratoriet med sædceller fra mannen. Etter noen dager vil et modnet egg ha delt seg og blitt til et embryo. Embroyet, altså det befruktede egget, plasseres så tilbake i kvinnens livmor. Rundt 60-70 prosent av de som utfører assistert befruktning blir gravide innen tre forsøk.

Ufrivillig barnløshet kan reverseres ved hjelp av assistert befruktning. Sliter du og din partner med å bli gravide kan vi hos Livio hjelpe til med å øke sannsynligheten for at du blir gravid. 

Årsaker til at man ikke blir gravid

Mange som sliter med å bli gravide bekymrer seg for om noe er galt med seg selv eller partneren. Det er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg for – noen par blir gravide på første forsøk, mens andre må prøve i flere år. 

Les mer om IVF i Oslo

Har du og partneren prøvd å få barn i over et år, kan det være lurt å ta kontakt med en ekspert. Det kan være mange faktorer som påvirker ens graviditet. De mest vanlige er følgende:

  • Nedsatt sædproduksjon
  • Blokkerte eggledere
  • Alder
  • Sannsynlighet

Nedsatt sædproduksjon

Nedsatt sædproduksjon/sædkvalitet hos mannen kan være en grunn til at par ikke blir gravide. Dårlig sædkvalitet kan bety at svømmeevnen til sædcellene ikke er god nok. Dette kan påvirkes av kosthold, alkohol, røyking og høy temperatur rundt tekstilene. 

Blokkerte eggledere

Kvinnens eggstokker kan være friske og produsere riktig mengde med sunne egg. Blokkerte eggledere vil stoppe disse eggene fra å bli befruktet. Blokkerte eggledere kan stamme fra infeksjonssykdommer som klamydia eller andre faktorer. 

Problemet er at egget som blir sluppet under eggløsningen ikke møter sædcellene. Egglederen skal lede eggene til livmoren hvor egget skal befruktes. Hvis egglederen er blokkert kan ikke egget bli befruktet. Dette er noe du kan få sjekket hos gynekologen din, og det kan bli behandlet. 

Alder

Det de fleste er bekymret for, spesielt kvinner, er alderen. Mange tror at det er vanskeligere å bli gravid etter fylte 35, og dette stemmer til en viss grad. Sakte, men sikkert, brytes kroppen ned fra 35-årsalder, og eggproduksjonen minskes. Dette vil påvirke sannsynligheten for å bli gravid. 

Men med fertilitetsbehandling øker sannsynligheten og sjansen for å bli gravid betydelig. At du har fylt 35 år trenger derfor ikke være noen hindring for å få barn.

Har du fylt 35 år og sliter med ufrivillig barnløshet, kan du få dekket inntil tre forsøk per barn. Les mer om dette på Helsenorge

Dette kan menn gjøre før IVF

Røyking kan påvirke resultatene ved assistert befruktning. Mannens sædkvalitet kan bli sterkt påvirket hvis han røyker aktivt. Dette er noe Livio kan sjekke ved å ta en prøve. Tror du at din sædkvalitet kan være påvirket av enten røyking, dårlig kosthold eller helseproblemer, anbefaler vi at du tar en sædprøve. 

Slik kan vi finne ut om ditt sæd er optimalt for assistert befruktning, og hvilken type behandling som kan passe. Ved sterkt nedsatt sædkvalitet vurderes IVF, ICSI eller andre behandlingsformer.

Assistert befruktning er til for å øke sannsynligheten for graviditet, og denne vil være svært høy hvis mannens sperm er optimalt. 

Røyking av marihuana og andre narkotiske stoffer kan ha en stor påvirkning. De spermiene som har muligheten til å nå egget kan få problemer med å penetrere det. Det anbefales derfor at man stopper med sterke stimulanter før behandling.

Livio – klinikken som hjelper deg

Livo har i mer enn 30 år hjulpet par med å få barn. Vi jobber intenst med å gjøre alt vi kan for å hjelpe til. Vi utfører behandlingene i trygge fasiliteter og behagelige omgivelser sentralt i Oslo. 

Ta kontakt idag for mer informasjon, eller søk via vår søknadsveiledning

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.