Eggdonasjon

1. januar 2021 ble eggdonasjon endelig lov i Norge. Her kan du lese mer om hvordan behandlingen foregår og hvordan vi kan hjelpe deg.

I juni 2020 vedtok regjeringen endringer i Bioteknologiloven, som blant annet førte til at eggdonasjon (for par) og assistert befruktning for enslige har blitt tillatt i Norge.

Dette var en etterlengtet lovendring for alle som har lyst på barn, men ikke har mulighet til å få det på den «vanlige» måten. Nå trenger man ikke lenger å dra til utlandet for å benytte seg av disse behandlingene.

Livio er en av klinikkene i Norge som endelig har fått lov til å tilby eggdonasjon. Her går vi nærmere inn på hva eggdonasjon er, og hvordan behandlingen utføres.

Hva er eggdonasjon?

Eggdonasjon er et alternativ for kvinner som ønsker seg barn, men ikke kan få det med sine egne egg. Dette kan komme av at kvinnen har for få egg fra naturens side eller at eggene ikke fungerer som normalt.

Mange kvinner kan likevel bli gravide dersom de får egg fra en eggdonor. Kvinnen som får satt inn egg fra en eggdonor og bærer frem barnet, kan velge om hun ønsker åpen eller anonym donasjon.

Ved åpen donasjon, kan barnet få vite hvem eggdonoren er når han eller hun blir 15 år.

Slik foregår behandlingen

Det er strenge krav til hvem som kan donere egg. Kvinnen som donerer må være mellom 25 og 35 år, og blir testet for sykdommer som HIV, Hepatitt og kjønnssykdommer før donasjonen starter.

Noen uker før inngrepet blir eggdonoren satt på en hormonkur som gjør at eggene modnes. Inngrepet gjøres hos en gynekolog. Kvinnen får smertestillende og lokalbedøvelse, og så hentes eggene ut mens gynekologen følger med på en ultralydskjerm.

Etter inngrepet kan kvinnen få smerter som ligner på menssmerter, men de fleste føler seg bra igjen dagen etterpå. Til tross for alle testene og hormonene som må tas før inngrepet, er det mange kvinner som ønsker å bli eggdonorer.

Som eggdonor får man en liten økonomisk kompensasjon, men det ser ikke ut som at det er pengene som motiverer eggdonorene.

Det er gjort lite forskning på akkurat hvorfor noen velger å bli eggdonorer, men en studie fra 2011 viste at de fleste gjør det av altruistiske grunner – de ønsker å hjelpe andre som ikke kan få barn.

Befruktningen skjer på samme måte som ved assistert befruktning. Eggcellen blir befruktet av en sædcelle, og så settes eggcellen inn hos kvinnen som skal føde barnet.

Risikoer ved behandlingen

Det er enkelte risikoer ved denne behandlingsformen, både for donoren og for kvinnen som bærer frem barnet. For donoren kan det oppstå blødninger eller infeksjoner som følge av at eggene hentes ut, men dette er sjeldent.

I enkelte tilfeller kan også kvinnen reagere sterkere enn forventet på hormonkuren, såkalt hyperstimulering av eggstokkene. For kvinnen som mottar eggene er det en større risiko for svangerskapskomplikasjoner som høyt blodtrykk, blødninger og svangerskapsforgiftning. Det er imidlertid ingen større risiko for abort eller misdannelser hos fosteret.

Eggdonasjon i Norge

I våre naboland Sverige og Danmark, har denne behandlingen vært tillatt i flere år. Derfor er det mange som lurer på hvorfor det har tatt så lang tid før denne behandlingsformen har blitt lovlig i Norge.

Denne måten å få barn på har skapt mange politiske debatter opp gjennom årene. Partiene som har vært for har hatt likestilling som hovedargument – for hvorfor skal ikke kvinner få donere egg når menn får donere sæd?

Motargumentene har blant annet handlet om at det å donere bort egg krever et større inngrep hos eggdonoren enn hos en sæddonor.

I juni 2020 ble likevel den nye Bioteknologiloven vedtatt, noe som åpnet opp for assistert befruktning med eggdonasjon.

Om Livio

Livio er en av de få klinikkene som har søkt om å få tilby eggdonasjon i Norge.

Livio består av syv klinikker i Sverige og én på Island som tilbyr eggdonasjon – og nå er vi glade for at vi snart kan tilby eggdonasjon i Norge.

I mer enn 30 år har vi hjulpet par med å oppnå sitt største ønske; å få sitt etterlengtede barn. Siden vi startet opp, har vi hjulpet over 3000 barn til verden.

Vi er godt i gang med å tilrettelegge for eggdonasjon i Norge på vår klinikk. Hvis du har noen spørsmål rundt eggdonasjon i Norge, så kontakt oss i dag. Vi hjelper deg gjerne.

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.