Barnløshet

Det er ikke uvanlig at et par opplever uteblitt graviditet. Det kan skyldes flere grunner, og kan være svært vanskelig. Vi hos Livio har en rekke muligheter for behandling av barnløshet.

Ta kontakt idag, eller fyll ut vårt søknadsskjema. Se her for mer informasjon og veiledning

Det er mye som skal klaffe for at man skal bli gravid

Det er enkelt å tenke at det ikke er så mye som skal til for å bli gravid, men det er det.

For at dette skal skje er det flere ting som må skje på samme tid: 

 • Kvinnen må produsere en eggcelle.
 • Mannen må produsere friske sædceller.
 • Eggcellen må kunne passere fra kvinnens eggstokk og gjennom egglederen.
 • Paret må ha samleie rundt tidspunktet der egget frigjøres.
 • Sædcellene må kunne svømme opp i skjeden og livmoren, og videre inn i egglederen mot egget.
 • Egget må befruktes av mannens sædceller.
 • Det befruktede egget må kunne feste seg i kvinnens livmorvegg.

Noen par er heldige og oppnår dette på svært kort tid mens andre trenger lenger tid. Dersom dere har prøvd å få barn i ett år uten å lykkes, kan dere ha fruktbarhetsproblemer.

Årsaken til barnløshet

Det forekommer stadig vekk tilfeller der par ikke klarer å bli gravide. Det kan være flere årsaker til ufrivillig barnløshet. En tredjedel av ufrivillig barnløshet skyldes uforklarlige årsaker, en tredjedel skyldes mannlige faktorer, og en tredjedel skyldes kvinnelige faktorer. 

I tilfeller som er uforklarlige vet man ikke hva som er grunnen til ufrivillig barnløshet. Selv om man da ikke kan behandle årsaken direkte, finnes det måter å øke sjansen for graviditet. 

Nedsatt fruktbarhet hos kvinner

 • Ufrivillig barnløshet kan skyldes at eggstokkene ikke frigjør eggceller regelmessig, Dette kan noen ganger skyldes polycystisk ovariesyndrom (PCOS) som er forårsaket av en hormonell ubalanse. 
 • En av de andre årsakene til nedsatt fruktbarhet er den seksuelt overførbare infeksjonen klamydia, som gir økt risiko for å få tette eggledere, altså lederne som kobler eggstokkene til livmoren. Dersom egglederne er blokkerte vil ikke egg og sædcellene kunne nå hverandre. 
 • Tilstanden endometriose rammer mellom 5-10% av de kvinnene som ikke kan bli gravide. Celler fra livmorslimhinnen begynner å vokse utenfor livmoren, og i noen tilfeller kan de også begynne å vokse rundt eggstokkene og egglederne. 
 • Alle kvinner kommer i overgangsalderen, men når det skjer varierer fra person til person. Det vanligste er mellom 45-55 år, men noen kvinner kommer i overgangsalderen tidligere. Dette kan da være årsaken til nedsatt fruktbarhet selv under alderen 45.
 • Et fåtall kvinner produserer ikke nok av de hormonene som fører til eggløsning og dette kan da være grunnen til barnløshet.
 • Livmorknuter som er små knuter på livmorveggen kan hindre et befruktet egg til å vokse i kvinnens livmor.

Nedsatt fruktbarhet hos menn

Selv om det er flere faktorer som påvirker fruktbarhet hos kvinner, er det også noen faktorer hos mannen som kan være grunnen til barnløshet. Rett som det er kan menn ha dårlig sædkvalitet, dette kan være påvirket av flere faktorer.

 • Noen produserer for få sædceller. Det trenger ikke bety at du er helt infertil men det kan ta lenger tid å oppnå graviditet. 
 • Noen sædceller kan være skadet, som kan gjøre at de ikke kan bevege seg normalt eller at de ikke kan befrukte egg. 
 • Sædceller som ikke svømmer så godt som de skal. 

Assistert befruktning

Hos Livio vil vi gjøre alt vi kan for å finne årsaken til barnløsheten. For å øke sjansene for å bli gravid kan man få assistert befruktning. Assistert befruktning er et samlebegrep for en rekke behandlinger som omfatter befruktning gjennom medisinske metoder. 

De mest vanlige behandlingene er blant annet:

Inseminasjon

Ved inseminasjon føres sæd inn i livmoren med et tynt kateter. Det kan benyttes sæd av partneren din eller av en donor. Før sæden blir ført inn i livmoren blir den opprenset. 

Ved inseminasjon er tidspunkt helt avgjørende. For at det skal være en større sjanse for at kvinnen skal bli gravid, må det gjøres på det tidspunktet kvinnens eggløsning skjer. 

Denne prosedyren gir ingen smerter.

IVF-behandling (In Vitro Fertilisering)

Ved en IVF-behandling skjer befruktningen utenfor kroppen. Det blir tatt ut modne egg fra kvinnens eggstokk, før de så blir befruktet av mannens sædceller i et laboratorium. Etter noen få dager blir så det befruktede egget tilbakeført til livmoren. 

ICSI (Spermieinjeksjon)

Denne metoden går ut på å injisere en utvalgt sædcelle inn i en eggcelle ved hjelp av en glasspipette. Når man benytter denne metoden kan man også bruke sæd som man henter ut direkte fra mannens testikler eller bitestikler med en nål. Noen menn har ikke sædceller i sitt ejakulat, da kan man hente ut spermen ved et kirurgisk inngrep. 

Les mer: “Assistert befruktning- alt du trenger å vite

Sliter du med ufrivillig barnløshet? Kontakt Livio for en konsultasjon i dag.

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.