Eggdonasjon

1. januar 2021 ble eggdonasjon tillatt i Norge. Her kan du lese mer om hvordan behandlingen foregår og hvordan vi kan hjelpe deg.

I juni 2020 vedtok regjeringen endringer i Bioteknologiloven, som blant annet førte til at eggdonasjon for par og assistert befruktning for enslige har blitt tillatt i Norge.

Dette var en etterlengtet lovendring for alle som har lyst på barn, men ikke har mulighet til å få det på den «vanlige» måten. Nå trenger man ikke lenger å dra til utlandet for å benytte seg av disse behandlingene.

Livio er en av klinikkene i Norge som ble godkjent for å tilby eggdonasjon. Her går vi nærmere inn på hva eggdonasjon er, og hvordan behandlingen utføres.

Hva er eggdonasjon?

Eggdonasjon er et alternativ for par som ønsker seg barn, men ikke kan få det med kvinnens egne egg. Det kan skyldes at kvinnen har for få egg fra naturens side, eller at eggene ikke fungerer som normalt.

Mange kvinner kan likevel bli gravide dersom de får egg fra en eggdonor.

Barn som er blitt til ved assistert befruktning med donoregg, kan få vite identiteten til donoren, fra de har fylt 15 år. Det er publisert mer utfyllende informasjon på helsenorge.no Det foreligger nyttig informasjon både for par som skal eller har benyttet eggdonasjon, og for barn som er blitt til med donerte egg.

Slik foregår behandlingen

Det er strenge krav til hvem som kan donere egg. Kvinnen som donerer må være mellom 25 og 35 år. Hun må ha god fysisk og psykisk helse, og ingen kjente arvelige sykdommer i familien. Hun blir testet for infeksjonssykdommer som blant annet HIV og hepatitt og kjønnssykdommene klamydia og gonore før donasjon starter.

Eggene hentes ut fra eggdonoren etter hormonstimulering. Hormonstimuleringen gjøres for at flere egg modnes og kan høstes. “Eggmodningen” følges ved at størrelsen på eggposene, som inneholder eggene, måles ved ultralyd hos en gynekolog. På egguthentingsdagen, får kvinnen som skal donere egg, lokalbedøvelse og oftest også smertestillende medisiner. Eggposene tømmes ved hjelp av en tynn nål som gynekologen ser på ultralydskjermen.

Etter inngrepet kan kvinnen få smerter som ligner på menstruasjonssmerter, men de fleste føler seg bra igjen dagen etterpå. Vi opplever at mange av kvinnene som donerer egg, ønsker å gjøre det igjen. Som eggdonor får man en liten økonomisk kompensasjon for jobben man har gjort.

Befruktning av eggene skjer på samme måte som ved assistert befruktning. Eggcellen blir befruktet av en sædcelle. Vanligvis dyrkes de befruktede eggene i 5-6 dager. De befruktede eggene som nå kalles embryo, følges og de som utvikler seg tilfredsstillende fryses ned. Deretter kan tilbakesetting av embryoet planlegges. Når det er klart, tines embryoet og tilbakeplasseres til livmoren.

Risikoer ved behandlingen

Det er enkelte risikoer ved denne behandlingsformen, både for donoren og for kvinnen som bærer frem barnet. For donoren kan det oppstå blødninger eller infeksjoner som følge av at eggene hentes ut, men dette er sjeldent. I enkelte tilfeller kan kvinnen reagere sterkere enn forventet på hormonkuren, og kan oppleve mer ubehag fra eggstokkene. Tilstanden overstimulering forekommer meget sjelden ved eggdonasjon.

For kvinnen som mottar eggene er det en større risiko for svangerskapskomplikasjoner som høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. På grunn av dette, anbefales det vanligvis en forebyggende tablettbehandling fra svangerskapsuke 12. Det er imidlertid ingen større risiko for abort eller misdannelser hos fosteret.

Fordeler med å bli eggdonor

Hjelpe andre

Som eggdonor har du muligheten til å hjelpe kvinner som sliter med barnløshet og gi dem og deres partner muligheten til å oppleve gleden ved å bli foreldre. Det å gi denne gaven kan være en utrolig meningsfull og givende opplevelse.

Erfaring og læring

Å bli eggdonor gir deg en unik opplevelse og læring om din egen kropp og fertilitet. Du får muligheten til å lære mer om assistert befruktning og hvordan det hjelper par som ønsker å starte en familie.

Eggdonasjon i Norge

I våre naboland i Norden, både Sverige, Island, Finland og Danmark, har eggdonasjon vært tillatt i flere år. I juni 2020 ble den nye Bioteknologiloven vedtatt, noe som åpnet opp for assistert befruktning med eggdonasjon også i vårt land.

Vi mener det er positivt at denne behandlingsformen har blitt lovlig også i Norge.

Les mer om barnløshet her.

Om Livio

Livio var den første klinikken i Norge som ble godkjent for å kunne tilby eggdonasjon.

I over 35 år har vi hjulpet par med å oppnå sitt største ønske; å få sitt etterlengtede barn. Siden vi startet opp, har vi bidratt til å hjulpet flere enn 3500 barn til verden. Klinikken gir støtte og rådgivning til deg i hele prosessen, fra første konsultasjon til etterbehandling og oppfølging.

Vi har som mål å hjelpe deg med å virkeliggjøre drømmen om å bli foreldre, ved å tilby skreddersydde og individuelle behandlingsplaner som tar hensyn til dine unike behov og ønsker.

Hvis du har noen spørsmål rundt eggdonasjon i Norge, så kontakt oss i dag. Vi hjelper deg gjerne.

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.