Spørsmål og svar

Her finner du svar på de spørsmålene vi oftest får om sæddonasjon. Hvis du har flere spørsmål, kan du gjerne kontakte oss.

Hvordan blir jeg sæddonor?
Du begynner med å fylle ut søknadsskjemaet vårt, så kontakter vi deg etter en stund for å avtale tid for en sædanalyse. Hvis antall spermier og bevegelighet godkjennes, er neste trinn et intervju med en av koordinatorene våre. Deretter er det en legeundersøkelse, samt urin- og blodprøver for å utelukke smitte. Les mer her. Når du har gjennomgått testene og de er godkjent, blir du sæddonor hos Livio og vi begynner å planlegge selve donasjonen sammen.

Kan jeg være anonym donor?
Opplysningene dine oppbevares i det sentrale egg- og sæddonorregisteret. Du blir anonym overfor de blivende foreldrene, men ifølge norsk lov har barn som har blitt til gjennom donasjon av egg eller sæd, rett til å få vite om sin genetiske opprinnelse etter at de har blitt 15 år.

Får andre vite at jeg er donor?
Nei, identiteten din er kryptert og personopplysningene dine beskyttes av Livio Egg and Sperm Bank. Det vil for eksempel ikke ligge opplysninger om at du er donor i de vanlige medisinske journalene dine eller på andre steder enn hos oss.

Hvor ofte kan jeg donere sæd?
Det må ha gått minst 48 timer, men ikke mer enn 72 timer siden du sist hadde utløsning.

Hvor ofte skal man donere sæd?
Vi ønsker at sæddonorene våre har mulighet til å donere minst 4 ganger per måned, men det er ikke et krav.

Får jeg godtgjørelse?
Organ- og vevsdonasjoner skal alltid være altruistiske, som betyr at donasjonen skal betraktes som en frivillig gave til mottakeren.  Donorene våre får en kompensasjon på kr 745,- per godkjent donasjon. I tillegg refunderes dokumenterte reiseutgifter med inntil kr 500,-.

Hvordan blir jeg donor?
Fyll ut søknadsskjemaet her, så kontakter vi deg for å avtale tid for sædprøve, som er første skritt på veien mot å bli godkjent som donor.

Er det noen aldersgrense for å bli donor?
Sæddonorer skal være over 18 år, bør være over 25 år, men ikke eldre enn 45år.

Hvilke undersøkelser må jeg gjennom for å kunne bli donor?
Vi tar prøver som undersøkes for HIV, hepatit B/C og kjønnssykdommer . Du får selvfølgelig vite resultatene. Her kan du lese mer om hvilke undersøkelser som gjennomføres.

Kan jeg bli donor hvis jeg har hatt klamydia?
Ja, hvis du har gjennomgått behandling for klamydiainfeksjon, kan du bli donor.