Spørsmål og svar om eggdonasjon
Her finner du svar på de spørsmålene vi oftest får om eggdonasjon. Hvis du har flere spørsmål, kan du gjerne kontakte oss.
Hvordan blir jeg eggdonor?
Du begynner med å fylle ut spørreskjemaet. Så snart du har svart på spørsmålene og vi ser at du oppfyller grunnkriteriene våre, tar vi kontakt for å avtale tidspunkt for en blodprøve, slik at vi kan undersøke fertilitetshormonene dine. Hvis prøven er bra, følger et intervju med en koordinator samt en legeundersøkelse, der det også tas en blodprøve for å utelukke smitte. Til slutt går du gjennom en genetisk utredning. Les mer her (lenke til hvilke prøver som tas). Når du har gjennomgått testene og de er godkjent, blir du eggdonor hos Livio og vi begynner å planlegge selve donasjonen sammen.
Kan jeg være anonym donor?
Opplysningene dine oppbevares kun hos Livio Egg Bank. Du blir anonym overfor de blivende foreldrene, men ifølge Norsk lovgivning har barn som har blitt til gjennom donasjon av egg eller sæd, rett til å få vite om sin genetiske opprinnelse etter at de har fylt 15 år. Hvis dette skulle bli aktuelt, vil Livio Egg Bank alltid ta kontakt med deg på forhånd, slik at du er forberedt. Les mer her. (Lenke til hva loven sier om anonymitet.)
Får andre vite at jeg er donor?
Nei, identiteten din er kryptert og personopplysningene dine beskyttes av Livio Egg Bank. Det vil for eksempel ikke ligge opplysninger om at du er donor i de vanlige medisinske journalene dine eller på andre steder enn hos oss.
Hvor ofte kan jeg donere egg?
De fleste donerer egg 1–3 ganger. Det må gå minst en menstruasjonssyklus mellom donasjonene.
Får jeg godtgjørelse?
Ifølge loven skal organ- og vevsdonasjoner alltid være altruistiske, som betyr at donasjonen skal betraktes som en frivillig gave til mottakeren. Som eggdonor får du en kompensasjon på 5% av 1G (1 G = 118 620kr ) for hver donasjon som skal dekke tap av inkomst, og i tillegg refunderes eventuelle reiseutgifter.
Hvor mange barn kan jeg gi opphav til?
En eggdonor kan ifølge Bioteknologiloven donere max 3 ganger. I praksis vil dette sjelden kunne gi oppgav til barn i mer enn 6 familier.
Hvordan blir jeg donor?
Fyll ut søknaden her, så kontakter vi deg for å gå til neste trinn.
Er det noen aldersgrense for å bli donor?
Eggdonorer må være mellom 25 og 35 år gamle.
Hvilke undersøkelser må jeg gjennom for å kunne bli donor?
Først tar vi en blodprøve, der vi undersøker fertilitetshormonene dine. Disse prøvesvarene gir oss ofte en oppfatning av antall egg i eggstokkene dine. Senere i utredningen blir du testet for kjønnssykdommer og noen genetiske sykdommer. Du får selvfølgelig vite resultatene. Her kan du lese mer om hvilke undersøkelser som gjennomføres.
Kan jeg donere hvis jeg bruker prevensjon?
Ja, prevensjonsmiddel er ikke et hinder for å donere. Det kan imidlertid i visse fall være nødvendig med en kort pause under selve behandlingen. Dette planlegges individuelt.
Kan jeg bli donor hvis jeg har hatt klamydia?
Ja, hvis du har gjennomgått behandling for klamydiainfeksjon, kan du bli donor.