Bli sæddonor

Ved å bli sæddonor kan du hjelpe par og enslige med å oppnå sin største drøm. Her kan du lese mer om hva som skal til for å bli sæddonor.

Ufrivillig barnløshet er et stort problem for mange, og i Norge anslås det at rundt én av ti opplever periodevis eller vedvarende ufrivillig barnløshet.

Å ha problemer med å bli gravid kan komme av mange grunner. Hos par kan dette komme av for eksempel tette eggledere, at kvinnen ikke frigjør egg regelmessig eller fordi mannen ikke produserer nok sædceller.

For enkelte kan det også komme av at man venter for lenge med å få barn, eller ikke finner en partner å få barn med før fruktbarheten synker.

Bli sæddonor – utgjør en forskjell

For mange blir barnløsheten et sterkt savn som de stadig vekk blir minnet på når andre rundt dem ser ut til å ha lett for å få barn.

Én av løsningene på problemet kan være å prøve å bli gravid ved hjelp av inseminering, enten med partners sæd eller med donorsæd. Inseminering med donorsæd kan være aktuelt dersom partneren har nedsatt sædkvalitet, eller om man er lesbisk eller enslig.

Tidligere var det bare par som kunne benytte seg av inseminering med donorsæd i Norge, men dette også tillatt for enslige kvinner nå. Dette gjør at det kommer til å bli et større behov for sæddonorer fremover. 

Ved å være sæddonor kan du utgjøre en forskjell og hjelpe ufrivillig barnløse til å få sitt etterlengtede barn. Ved å utføre en eller flere sæddonasjoner, får du også en gratis helsesjekk, sædanalyse og en økonomisk kompensasjon for hver godkjente donasjon. 

Hva skal til for å bli sæddonor?

For å bli sæddonor kan du enten fylle ut vårt Helseopplysningsskjema eller ta kontakt med oss på telefon: 901 95 762. Da setter vi opp en time der du kan ta sædprøven hos oss. Siste sædutløsning bør ha skjedd 48 til 72 timer før besøket.

Deretter får du time hos en av våre leger til å ta blod- og urinprøver. Vi undersøker blod og urin for disse sykdommene: 

  • HIV I/II
  • HTLV I/II
  • Hepatitt B
  • Hepatitt C
  • Syfilis
  • Klamydia
  • Gonoré

Hvis det ikke blir funnet tegn til noen av disse sykdommene i prøvene, kan sæden doneres bort. Sæddonor kan få utbetalt 0,7 % av 1 G (grunnbeløpet i Folketrygden) for hver donasjon. 

Lovene rundt sæddonasjon

Det norske lovverket stiller også noen krav til sæddonorens alder, helse og hvorfor man ønsker å bli sæddonor. Man må være over 18 år, og aller helst over 25 år. Donoren bør ikke være over 45 år, og må ha god fysisk og psykisk helse. 

I tillegg må donoren være registrert i det norske Folkeregisteret og være bevisst på hva det innebærer å være sæddonor. I Norge er det satt en grense på at en sæddonor kan gi opphav til barn i maksimalt seks familier. 

Donoren og mottakeren av donorsæden har ikke rett på å få vite hvem hverandre er, men barn som blir født ved hjelp av donorsæd har krav på å få vite hvem donoren er når han/hun fyller 15 år. Hvis barnet har lyst til å få vite din identitet, tar vi kontakt med deg på forhånd slik at du er forberedt. 

Donoren har ingen rettigheter eller plikter overfor barnet. Les mer om lovene rundt sæddonasjon her.

Bli sæddonor hos Livio

Endringene i Bioteknologiloven gjør at det nå er et stort behov for flere sæddonorer. Ved å bli sæddonor kan du gi livets største gave til noen som ikke kan få barn selv.

Livio IVF-klinikken er Norges eldste private fertilitetsklinikk. I over 35 år har vi hjulpet par med å få sitt etterlengtede barn, og hjulpet mer enn 3500 barn til verden. Vi legger stor vekt på at våre pasienter og donorer skal føle seg trygge og ivaretatt når de kommer til oss.

Hos oss vil du alltid bli møtt av hyggelige og profesjonelle ansatte som gir deg all informasjonen du trenger.

Hvis du vil bli sæddonor, kan du enten fylle ut vårt Helseopplysningsskjema eller ta kontakt med oss på telefon. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Kontakt oss på Livio IVF-klinikken Oslo

Om du vil komme i kontakt med oss kan du ringe eller benytte kontaktskjemaet nedenfor. Ønsker du å sende oss medisinske opplysninger oppfordrer til bruk av Pasientsky.no til elektronisk kommunikasjon, slik at vi kan ivareta dine personopplysninger på en sikker og trygg måte. Kontakt oss gjerne via Pasientsky her.

For ivaretakelse av din integritet besvarer ikke medisinske spørsmål på mail.

Haster din henvendelse ber vi om at du ringer oss på telefon 0047 23204400.