Sædprøver

Mannen skal levere en sædprøve samme dag som egguttaket.

Mannen bør ha utløsning 2 dager før dagen for egguttaket (den dagen kvinnen setter eggløsningssprøyten). For å få et så bra resultat som mulig, er det viktigt å ikke få med de normale hudbakteriene i prøven.  Kvelden før prøvetakning vasker mannen penis med såpe og vann. På prøvetakningsdagen benyttes kun vann. Ved avlegging av prøven må det ikke benyttes kremer eller oljer.

På klinikken har vi et sædprøverom som kan benyttes. Alternativt kan prøven gjøres hjemme, i så fall må den leveres innen en time. Dersom prøven gjøres hjemme er det viktig at den ikke utsettes for nedkjøling ved transporten. Oppbevar prøvekoppen nær kroppen ved transport til klinikken.

Embryologen gjør først en analyse av prøven i mikroskop, der antall sædceller og bevegelighet bedømmes. Deretter prepareres sædprøven. Embryologen bedømmer på nytt de preparerte sædcellene, og foreslår befruktningsmetode (standard IVF eller ICSI)

Nedfrysning og oppbevaring av spermier

Noen ganger kan det være nødvendig å fryse ned spermier i fobindelse med en behandling. Mer informasjon om sædfrys finner dere her.