Egguthenting

Når eggposene har vokst seg store nok er det tid for egguthenting. Lege og sykepleier vil da gjennomgå forløpet,  gi tidspunkt for når kvinnen slutter med stimuleringsmedisinene, gi tidspunkt for når eggløsingssprøyten skal settes og gi tidspunkt for når kvinnen skal møte på klinikken. Eggløsningsprøyten (Ovitrelle) oppbevares  i kjøleskap fram til den settes.

Kvinnen behøver ikke å faste før eggutaket. Spis en lett frokost om morgenen. Dusj på morgenen. La smykker og verdisaker bli hjemme. Egguthenting er et kortvarig inngrep og tar bare noen få minutter.  Sykepleier legger en venekanyle i armen og kvinnen får smertestillende og beroligende medisiner i kanylen i armen. Medisinene virker raskt og effektivt. Legen kan også sette lokalbedøvelse i skjeden. Ved hjelp av ultralyd via skjeden ser legen de væskefylte eggsekkene i eggstokkene. Med en tynn nål koblet til ultralydproben suges væsken fra eggpostene ut og samles i rør som embryologen tar hånd om.  Alle eggene samles og oppbevares i inkubatorer/varmeskap. Kvinnen/paret får vite hvor mange egg som er hentet ut når embryologen har gjort seg ferdig med sitt arbeide med eggene. Senere på dagen blir eggene ført sammen med sædcellene.

På grunn av smertelindringen kvinnen får på klinikken kan hun ikke selv kjøre bil denne dagen. Vi tilbyr sykemelding,  og anbefaler at hun ikke jobber denne dagen. Etter egguthentingen hviler kvinnen på klinikken i 1- 2 timer. Vi anbefaler at kvinnen får følge hjem etter egguttaket.

Grunnet Covid 19 får ikke partner/pårørende være til stede under egguthentingen.